Så må denne mand jo være skingrende idiot eller døv i denne
test af MHDT , tror hverken han er dum eller døv , tror faktisk også du ville kunne vælge MHDT blindt og er det ikke blindt vil det få dig til at tænke over hvad vores hobby endelig går ud på som jeg selv gør når jeg har hørt vinyl vs digi hvor jeg endnu ikke har oplevet at foretrække digital gengivelse, det samme sker med godt rør grej, og transistorer , rør lyder bare mere rigtigt og bedre end sandbaseret udstyr.
Fælles for de to eksempler er manglende præcision, er af den overbevisning at det naturligvis ikke er et mål i sig selv at lave udstyr med dårlig præcision.
Men er også sikker på den uundgåelige fejl kan have en struktur der formidler musik bedre end en anden, er også sikker på nogle materialer har lydsignatur der formidler musik bedre end andre.
Vinyl og rør indeholder meget rigtig fejlstuktur og indeholder typisk også materialer som formidler musikken bedre end meget udstyr med måske 100 gange større præcision, og dårligt lydende materialer, det er vigtigt at sige at både rør og vinyl skal være fra øverste hylde.
Men målet for hi-fi må være at ramme begge dele , den rigtige fejlstuktur og lydsignatur med højst mulig målbar præcision.
Nogle siger jeg gentager mig selv hele tiden ,det gør jeg fordi alt hi-fi i princippet handler om det som denne tråd illustrerer, klang og målbar præcision og kombinationen af dette.
Om manden er det ene eller det andet, skal jeg ikke blande mig i, men det overrasker mig slet ikke, at der er nogen, der er vilde med den slags udstyr.
Den slags udstyr kan bare ikke indgå i kæder, som har transparens som reference og mål.
Jeg har prøvet, at lytte til rør i den slags anlæg, og det skal man holde sig langt væk fra.
Skal man bruge rør, så skal man IMO holde sig til kæder, hvor rørenes egenskaber kan indgå i en form for symbiose med resten, og den vej skal jeg ikke.
Audio Research er lidt en undtagelse, men de begynder så også så småt, at lyde hen i retning af transistorer, uden dog helt at gøre det.
Men AR forfølger også idéen med transparens, blot baseret på rør, og deres konstruktioner ligner også mere eller mindre de rørkonstruktioner, som var på markedet, dengang rør peakede. Dvs. de forfulgte lave forvrængnings - og støjværdier, høj dæmpningsfaktor osv.
Siden da er alle mulige og ikke mindst umulige principper hentet ind i røruniverset, hvor hver af dem har sine aficionados.
Det er sikkert alt sammen som det skal være.
Men målingerne ovenfor indikerer kraftigt, at det vil kræve en del arbejde, at få integreret Pagoda´en i et givent set-up.
Mht. vinyl så mener jeg stadig, at vinyl er overraskende, når det er bedst, men for det første, så skal man have en gammel og helst stor pladesamling. Perioden fra midten af 70´erne og frem til, at CDén smadrede vinylmarkedet, er den gyldne æra for mediet.
Hvis man gerne vil høre musik fra dengang, så er vinyl IMO et godt bud på det bedste medie, men for hunden hvor er det blevet dyrt. En god pick-up + arm og værk render nemt i de første 100K, og så skal man finde elektronik der er tilsvarende.
Så meget savner jeg ikke musikken fra dengang, jeg har efterhånden vænnet mig til, at vil man høre det, så er det streaming, og faktisk er der begyndt at dukke HI-Rez udgaver op af mange gamle analoge optagelser. Qobuz har næsten specialiseret sig i den del af markedet.
Men helt overordnet så gider jeg ikke vinyl fordi, at der er så ubegribelig mange kompromisser i både optage og afspillekæden i form af dynamikbegrænsning, resonanser og sammenlagte kanaler under 100Hz, fejlsporing osv.
Det må andre pusle med, så kan jeg kigge forbi og begejstres en gang i mellem måske.
Fejl er IMO fejl, og de skal udryddes, fordi jeg aldrig stødt på forvrængning, som ikke er en showstopper.
Grundlæggende er det dog IMO bedre, at der tabes signal fremfor, at der optræder resonanser, som tilfører uønsket signal.
Signaltab er IMO mere benignt end det omvendte, og det oftest forekommende tab, er som regel frekvensomfang. Det er en rimelig nem type forvrængning at leve med. Og i tilgift slipper man jo så også af med den forvrængning, som har tendens til, at høre hjemme i de områder, hvor der forekommer signaltab.
Omvendt er et stort frekvensomfang en større udfordring mht. forvrængning, idet forvrængningen ofte bliver mere tydelig end ellers.
Men man må jo passe sine høns som man vil, så valget er jo frit i vores verden.